Puteri Nur Aida
Small things matter.
Wednesday, 20 December 2017 | 3 diamond (s)!

alternative, child, and black and white image

Assalammu'alaikum.


Dewan makan aspuri. 

"Perhatian kepada semua pelajar tingkatan 4, anda dikehendaki untuk berkumpul di musolla selepas isyak. Harap maklum. "

Dalam hati aku waktu tu, ahhhhhhh serabut gila! Tak habis-habis perjumpaan. Bila perjumpaan, cakap benda yang sama. Tegur kesalahan yang sama. Aku bukannya buat pun kesalahan tu semua! Dengan video tak start lagi, kena hantar minggu depan. Sumpah serabut gila.


Aku ingat, malam weekend tu, aku nak la spend time buat video untuk sekolah lama ((tak silap aku untuk hari raya)) sekali ada perjumpaan batch pulak. Tiba-tiba aku terfikir nak skip perjumpaan. Alasan ; buat video untuk sekolah lama. Yelah, due date nak dekat kot.


Lepastu aku pun bagitau yang lain. Niat waktu tu nak buat video, memang niat nak skip perjumpaan je. 


Malam tu, alia(bukan nama sebenar) ada kelas bahasa arab dekat dewan ulul albab (DUA). Malam tu aku gerak dari aspuri pergi 408 dengan zeti dengan nas (bukan nama sebenar hahahahaha). Kitorang pinjam laptop alia waktu tu. Kitorang ada dua blok yang menghadap antara satu sama lain. Blok form 5 and blok form 4. Blok form 4 ni dua tingkat je, blok form 5 ada 3 tingkat. Antara dua blok ni ada court. So 408 ni sebelah tangga, betul-betul sebelah tangga

Image result for aspuri kisas


Waktu kitorang duduk 408, memang 408 je la yang ada kitorang. Kelas-kelas yang lain, memang sumpah gelap! Tapi tak terfikir la pulak something bad will happen. uuuuu


Bila bukak je laptop alia, tiba-tiba ada password. Aku dengan zeti pun decide nak turun kejap gi DUA tanya alia, apa password laptop dia. Password laptop dia waktu tu, yang memang aku ingat sampai sekarang, full name dia and ada dua nombor kat belakang.

So aku dengan zeti pun naik la balik kelas. Malu la gak sebab aku masuk DUA, mintak izin nak jumpa alia kejap, kata ada urusan penting huhu


So bila kitorang try masukkan password kat laptop tu, ERROR. Password salah. Aku cam pebenda la alia ni, takkan password sendiri pun tak ingat


So kitorang try banyak kali wehhhh sampai ter lock laptop tu hahahaha


Then lebih kurang setengah jam kot, tiba-tiba alia naik kelas. Rupanya password alia bukan full name pun, nama pendek dia je. Kitorang gaduh sikit la sebab sumpah weh, aku dengar dia bagitau aku full name dia. Zeti pun dengar benda yang sama! Tapi last-last bila laptop tu dah bukak, aku pun sambung je buat kerja.


Tiba-tiba ana dengan farah (pun bukan nama sebenar hahahahaha 🌚) datang. Then tiba-tiba alia kata dia nak pergi amik buku kat kelas dia. So zeti pun temankan dia. Tak lama lepas zeti dengan alia pergi, tiba tiba laptop alia tu takde suara. Suara dia terus hilang. Aku pun try la pergi setting la pebenda semua but still, takde suara. 


Lama gak la aku try, sampai la alia dengan zeti balik. Tiba-tiba bila dorang balik, laptop tu ada suara balik. Waktu tu rasa cam nak tumbuk je laptop tu, serious tak tipu.


Kitorang ada 6 orang tau waktu tu. Tiba tiba, zeti menjerit. Sumpah kuat gila dia jerit. Bulu roma aku meremang. Aku dah start rasa lain macam. Aku tak pandang pun dia waktu tu. Sikit pun tak pandang. Zeti bangun dari kerusi and rupanya ada tikus..lol


"Tikus tu hitam weh, besar gila! Dahlah keluar dari laci meja aku!"

Semua dah cam geli waktu tu. Aku marah la jugak waktu tu. 

"Dahlah! Takyah jerit-jerit! Tikus tu pergi mana sekarang ni?"

Haaa, waktu ni. Ada yang kata tikus tu keluar tingkap. Ada yang kata tikus tu pergi depan, bawah meja guru. Ada yang kata tikus ni pergi belakang loker. Aku lagi rasa tak sedap hati. Aku tak ingat macam mana kitorang settle down benda tu tapi last-last aku sambung je buat kerja. 


Internet waktu tu sumpah laju gila. Tapi pelik jugak la, sebab aku nak download lagu 3 minit je, duration download dia 1 jam eh gais, 1 jam.


Then tak lama lepastu, alia dengan ana keluar jap, nak gi tandas. Tandas waktu tu kat bawah. 


A few minutes lepas diorang gi tandas, kitorang 4 orang ni dengar ada orang main kejar kejar kat bawah. Kira macam bunyi orang lari-lari kat bawah.

"Muslimin mana la main kejar-kejar malam malam macam ni"

Siapa tah cakap ni, farah kot. Tapi waktu tu, aku dah debar gila weh, bulu roma sumpah meremang! Sebab aku tak fikir langsung yang lari-lari tu muslimin. Aku memang pandang je laptop waktu tu, tak pandang tempat lain. Sebab aku tahu apa yang aku rasa.


Then bila alia dengan ana balik, aku tanya dorang, siapa yang main kejar kejar kat bawah tadi. Sebab mana tahu diorang nak keluar tandas ternampak ke

Guess what.....diorang cam pelik gila sebab bunyi orang lari-lari pun diorang tak dengar.

forest, blue, and nature image


Aku waktu tu diam je lah mampu. Muka semua dah berubah, tapi takde orang pun berani suarakan apa-apa.


Tak lama lepas tu, kitorang nampak ada dua orang tengah jalan kat blok form 5. Dua dua pakai tudung labuh hitam, tapi muka dorang tunduk je. Dari figure dorang, rasanya macam kenal.

"eh, tu bukan kak ash ke?"

Dua orang perempuan tu memang jalan laju gila weh, from my point of view, dorang tak berjalan pun weh, macam terbang pun ada. Dorang menuju ke tangga and bila diorang naik je tangga, kitorang tak nampak pun diorang muncul kat tingkat atas. Lesap camtu je. And memang satu blok form 5 gelap tau, takde satu lampu pun yang terbukak


Waktu tu memang sumpah menggigil. Aku memang tekad waktu tu, tak nak balik lagi sebab nak jugak siapkan video tu. Ana dah start ajak balik. Zeti pergi whiteboard, aku fikir waktu tu dia nak conteng-conteng whiteboard sebab bosan.


Bila pandang je whiteboard, rupanya dia tulis....




"اعوذ بالله من الشيطان الرجيم"


So semua diam je, tak cakap pape. Then it was already 10.45 p.m. Aku cakap kat diorang, pukul 11 kita balik. Semua pun angguk je, takde siapa berani cakap pape.


Aku pelik jugak la sebab sebenarnya, aku tak tahu aku dapat edit apa je video kitorang. Dah nak dekat 2 jam, tapi aku just berjaya edit 30 saat punya video je, and almost download satu lagu yang 3 minit tadi tu.


Aku mengeluh panjang.


Rasa beban la, bila lagi nak siapkan video tu. Kat situ memang sibuk, takde masa lain kecuali weekend. Itu pun nasib memang baik sebab cikgu tak buat kelas malam. Tiba tiba mata aku berair, tak tahu kenapa.


Aku pandang ke kanan, luar pintu. Memang terus tumpah la air mata aku. Kat sebelah kelas 408 ni, sebelah koridor ada satu pokok tinggi jugak la.

Aku nampak ada pompuan tengah duduk atas ranting pokok tu, pandang tepat kat aku. Pompuan tu pakai baju hitam macam jubah, tapi pakai tudung labuh hitam. Nangis weh aku! Beberapa saat jugak la aku takleh nak kalih mata aku dari mata dia.


Bila aku dapat je kalih mata aku, aku terus pandang laptop and suddenly lagu yang aku nak download tu dah habis download. Belum pukul 11 pun waktu tu. 

"Korang, jom balik"

Aku takut sangat waktu tu, tapi aku tak bagitau sesiapa pun. Aku ajak diorang balik and terus kemas barang. Kitorang nak balik waktu tu, kitorang jalan depan kantin. Depan kantin ni ada dua jalan tau. Dipisahkan dengan pondok-pondok. Biasanya orang lalu jalan yang depan aspuri sebab smooth je, berbanding jalan yang sebelah pondok tu, tak berapa smooth sangat.


Alia, Zeti, Farah, Ana and Nas, semua amik jalan yang smooth tu. Aku amik jalan lagi satu. Sebab aku nampak cam ada budak-budak tengah beratur weh kat jalan smooth tu. Semuanya membelakangi kitorang. Kiranya aku nampak belakang diorang jela. Ada yang pakai kupiah, jubah putih. Ada jugak yang pakai telekung putih. Waktu tu memang aku istighfar panjang, sebab aku tak sempat nak halang yang lain daripada jalan laluan tu.


And sumpah aku risau gila kalau diorang terlanggar budak-budak tu. Yelah, diorang bukannya nampak, sebab budak-budak tu weren't human though.


Kitorang direct pergi musolla, almulk sama-sama. Sebelum nak almulk, baru semua bukak cerita. Bila aku start buka cerita, memang semua nangis weh! Aku mintak maaf gila kat diorang and aku buat confession yang sebenarnya niat aku memang nak skip perjumpaan batch tu. So, benda tu tegur


Selama ni, memang aku selalu dengar, kalau kita buat salah ke apa kat bumi waqafan ni, nanti makhluk halus tegur. Tapi aku rasa macam cerita tu semua karut and bodoh. Tapi bila dah kena kat batang hidung sendiri, haaaaa padan muka. Ponteng perjumpaan je pun?


---------------------------------------------------------------------------------------------------



Conclusion kat sini, sebenarnya kesalahan-kesalahan yang kecil pun, kita tak boleh pandang enteng. Sebab kesalahan kecik tu la sebenarnya jadi titik-titik hitam dalam hati kita.


Antara dosa-dosa besar yang ramai tak perasan : berterusan melakukan dosa kecil.


Image result for surah zalzalah ayat 7-8


So, jom kita elakkan diri dari buat dosa yang nampak kecil macam amik barang orang tanpa izin, buruk sangka or apa apa la kan, i have no idea hehe

Have a blast day ahead and bye! xoxo


Assalammu'alaikum.


Older Post
OWNER


Hi there! Thank you for coming. Feel free to hit up the follow button. Have a blast day ahead!

Posts Owner Site

current mood: 😌 ❤️ 💕💞

Footprints

Followers

Credits

Basecode by : Nadya and Qistina
Re.Design : Miss_Hana
Own this blog : PNA

Best View at GOOGLE CHROME!